خوبان زودباور
سوره توبه، آیه ۶۱
-ترجمه استاد محمد مهدی فولادگر
و از ایشان کسانی هستند که پیامبر را آزار می دهند و می گویند:«او زود باور است» بگو:«گوش خوبی برای شماست، به خدا ایمان دارد و [سخن] مومنان را باور می کند، و برای کسانی از شما که ایمان آورده اند رحمتی است.» و کسانی که پیامبر خدا را آزار می رسانند، عذابی پردرد [در پیش] خواهند داشت.
-ترجمه بهاءالدین خرمشاهی
و از ایشان کسانی هستند که پیامبر را می آزارند و می گویند او زودباور است، بگو به سود شماست که زودباور است، که به خداوند و مومنان ایمان دارد و رحمت الهی برای کسانی از شماست که ایمان آورده اند؛ و کسانی که پیامبر خدا را می آزارند عذاب دردناکی [در پیش] دارند.
۱. حضرت رسول زودباور بوده اند و این چیز دور از انتظاری نیست. وقتی کسی بسیار راستگو باشد فرض اولش در برخورد با دیگران این است که آنها هم راست می گویند. بعلاوه این یکی از حسن های ایشان محسوب می شده است.
۲.اگرچه این صفت به شهادت خداوند یکی از حسن های آن حضرت محسوب می شده است، بیان آن به صورت تحقیر آمیز باعث رنجش خاطر ایشان شده و این رنجش بجا و باعث استحقاق عذاب برای گویندگانش بوده است.
۳. کشف این که برترین انسانها زودباور بوده است نیازی به فرهیختگی و نبوغ خاص نداشته و این کشف بزرگ در مورد آن حضرت توسط اعراب زمان جاهلیت صورت گرفته است.
مجموع این ها باعث می شود که شگفت زده نشوم وقتی از نادان خودبزرگ بینی می شنوم که فلان آدم حسابی چقدر ساده است! این نوع برخورد، پیشینه دارد.